Artykuły numeruDietaStomiaStyl życia

Kuchnia na chłodne dni

Okres jesienno-zimowy to czas, w którym pierwsze skrzypce w naszej kuchni powinny grać rozgrzewające przyprawy. Sprawdź, dlaczego szczególnie teraz warto wzbogacić dietę o aromatyczne dodatki!

Sandra Łazuga, specjalista ds. produktów, Telefoniczne Centrum Pacjenta Coloplast, dietetyk

Używanie w kuchni kolorowych przypraw pozytywnie wpływa na cały organizm poprawiając działanie układu odpornościowego. Czy nie tego właśnie potrzebujemy w okresie jesienno-zimowym, aby ustrzec się przed wszechobecnymi wirusami? Posiłki lub napoje z dodatkiem aromatycznych przypraw, powodują, że odczuwamy rozchodzące się po naszym ciele ciepło. Lubimy to uczucie zwłaszcza wtedy, gdy pogoda nas nie rozpieszcza. Przyprawy to również lepsze trawienie, mniejsza ilość nieprzyjemnych gazów czy wzdęć. Co więcej, dobrze doprawione, aromatyczne jedzenie to świetne wsparcie nie tylko w walce z chorobami metabolicznymi (nadciśnienie, cukrzyca, insulinooporność), przewlekłymi chorobami zapalnymi (np. RZS), ale również z jesienną chandrą. Czy powyższe zalety przypraw przekonały Cię, że w kuchni warto wyjść poza typowy zestaw – sól i pieprz?

Co dopisać do następnej listy zakupów?

Jakie przyprawy dadzą nam wyżej wymienione korzyści zdrowotne? Na dziale z warzywami znajdziesz czosnek i imbir – warto, aby te dwa składniki zawsze były obecne w Twoim domu, ponieważ są niezastąpione w obliczu przeziębienia. Możesz również sięgnąć po świeżą kolendrę i tymianek – to „niezłe ziółka”! Oczywiście suszone zioła są również bardzo dobre. Na dziale z przyprawami rozglądaj się za kurkumą, cynamonem, kardamonem, gałką muszkatołową, kminkiem, goździkami i papryką Cayenne lub chili.

Jak wykorzystać przyprawy w praktyce?

Każda z tych przypraw ma swój niepowtarzalny, intensywny smak i aromat, dlatego jeśli jeszcze nie masz wprawy uważaj na porcje. Chociaż chili lub pieprz Cayenne są bardzo ostre, uważam, że nie warto z nich rezygnować, nawet jeśli nie lubisz pikantnych potraw. Bardzo dużo zależy od porcji – ¼ łyżeczki chili na duży garnek zupy zazwyczaj jest idealna, ponieważ potrawa nie jest bardzo pikantna, a świetnie podkreśla smaki. Koniecznie otwórz się na kuchnie orientalną i wypróbuj kilka przepisów kuchni indyjskiej np. curry, które jest potrawą bardzo prostą w wykonaniu, jednogarnkową, a wszystkie składniki są ogólnodostępne. Przyprawiaj również swoje napoje! Jeśli chcesz zadbać o odporność, to raz dziennie przygotuj sobie tzw. złote mleko* (jeśli nie tolerujesz mleka, zastąp go wodą). Do herbaty dodawaj goździki lub imbir, a do kawy cynamon i/lub kardamon. Zamiast zwykłej wody zaparz napój imbirowy (imbir, cytrynę i miód zalej ciepłą wodą) i popijaj przez cały dzień – twoje gardło Ci podziękuje!

Aromatyczna zupa z dyni

Składniki: 600g dyni po obraniu i usunięciu miąższu, 250g ziemniaków (opcjonalnie), masło lub olej, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżka świeżo startego imbiru, 1 puszka pomidorów bez skórki, 400ml bulionu warzywnego lub mięsno-warzywnego, mix pestek do dekoracji.

Przygotowanie: Cebulę i czosnek zeszklić na oleju lub maśle w garnku, dodać pokrojoną w kostkę dynie i ziemniaki, całość posolić. Następnie wsypać kurkumę i imbir. Smażyć przez ok. 5 min., mieszając. Wlać bulion i zagotować. Na mniejszym ogniu gotować przez około 10 minut, a następnie wlać pomidory z puszki. Wymieszać i rozdrobnić blenderem ręcznym na gładki krem. Można dodać śmietanki lub mleczka kokosowego dla wzbogacenia. Podawać ze świeżą kolendrą lub prażonymi pestkami dyni i słonecznika.

Meksykańska zupa z kurczakiem

Składniki: 1 cebula, 2 ząbki czosnku, ½ batata lub 4 małe ziemniaki, ½ szklanki czerwonej soczewicy, 1 pojedyncza pierś z kurczaka, 1000 ml bulionu warzywnego lub mięsno-warzywnego, 100 ml śmietanki lub mleczka kokosowego, przyprawy: po ½ łyżeczki kminu rzymskiego, słodkiej papryki, kurkumy, oregano, kolendry, a także chili, sól i pieprz według uznania.

Przygotowanie: Rozdrobnione ziemniaki, cebulę i czosnek podsmażyć na oliwie w garnku przez ok. 5 minut. Następnie dodać surową, wcześniej przepłukaną wodą soczewicę oraz wszystkie przyprawy. Zamieszać i smażyć jeszcze przez chwilę. Wlać bulion i zagotować. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę i dodać do gotującej się zupy. Doprawić pieprzem i solą. Gotować na mniejszym ogniu jeszcze przez 15 minut. Na koniec dodać śmietankę lub mleczko kokosowe. Podawać ze świeżą kolendrą lub natką pietruszki.

Smacznego!

* zachęcam do sięgnięcia po artykuł o odporności, który ukazał się w numerze 3 (13) z 2020 i przedstawiał przepis na Złote Mleko. Znajdziesz go pod tym linkiem: Dieta a odporność organizmu – Kolory życia (koloryzycia.com.pl)

 

Jeśli potrzebujesz informacji lub porad nt. życia ze stomią, skorzystaj z bezpłatnych poradników stomika, zamieszczonych na stronie internetowej: Poradniki Stomika (coloplast.pl)

 

Wiele porad oraz wskazówek dotyczących diety znajdziesz w aplikacji EStomia. Już dzisiaj możesz ściągnąć ją bezpłatnie na swój telefon.

Pobierz aplikację EStomia ze sklepu Google Play Kliknij w link i pobierz aplikację za darmo

Pobierz aplikację EStomia ze sklepu App Store Kliknij w link i pobierz aplikację za darmo

Przeczytaj także...

Comments are closed.