Dieta

Skarby jesieni – pomysły na jesienne przetwory

Patrycja Dobosz, Koordynator Zespołu Specjalistów Produktowych Coloplast

Lato niestety już za nami, teraz pora na stawienie czoła często zimnej i ponurej aurze, jaka panuje jesienią. Nie oznacza to jednak, że niesie ona ze sobą tylko deszczową i wietrzną pogodę. Jesień to czas, kiedy ziemia obfituje w pyszne i pełne wartości odżywczych owoce oraz warzywa. Jak zamknąć te aromaty w słojach i butelkach?

Wiele z jesiennych owoców i warzyw zawiera w sobie duże ilości witamin i składników mineralnych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.

 Korzystne składniki

  • Błonnik wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. Jego przyswajanie pozwala na utrzymanie jelit w dobrej kondycji, pobudza ich perystaltykę, a co za tym idzie, przeciwdziała zaparciom. Dzięki niemu zmniejszymy również wchłanianie cholesterolu, a także stężenie glukozy we krwi.
  • Witamina C działa świetnie w okresach przeziębienia, a współgrając z bioflawonoidami, może zwalczać niektóre schorzenia i choroby. Jej przyswajanie działa korzystnie na układ immunologiczny.
  • Witamina A zwana jest inaczej retinolem, dzięki któremu możliwy jest proces metabolizmu białek i budowanie naturalnej odporności organizmu.
  • Witaminy z grupy B: B2, B6 i B1 odpowiadają za prawidłową pracę układu nerwowego i podnoszą poziom odporności organizmu. Dodatkowo B2 odpowiada za produkowanie odpowiedniej ilości czerwonych płytek krwi,
    a w parze z witaminą A zapewnia świetną kondycję błony śluzowej przewodu pokarmowego. Natomiast witamina B6 odpowiada za prawidłową pracę serca i skurczów mięśni. Witamina B1 wykazuje właściwości antyoksydacyjne
    i wpływa pozytywnie na uszkodzone nerki.
  • Witamina E w połączeniu z witaminą C korzystnie wpływa na pracę układu immunologicznego. Jest przeciwutleniaczem, który chroni organizm przed wolnymi rodnikami uszkadzającymi komórki i, co równie ważne, zapobiega zakrzepom.
  • Witamina K jest przede wszystkim odpowiedzialna za krzepnięcie krwi, ale może także hamować rozwój nowotworów oraz wpływać na proces uwapnienia kości.
  • Magnez pomaga pozbyć się ciągłego zmęczenia, sen staje się lepszy, nerwy są ukojone, a nagłe skurcze mięśni się zmniejszają. Usprawnia pracę szarych komórek i układu nerwowego oraz dostarcza energii niezbędnej dla mózgu. Kluczowa zaleta magnezu to wspomaganie trawienia i zapobieganie tworzeniu się kamieni w nerkach.
  • Żelazo pomaga uchronić się np. przed anemią. W dużej mierze przekształcane jest w białko umożliwiające pobieranie tlenu w płucach, a także inne, odpowiedzialne za pobór tlenu dla mięśni. Wykorzystywane jest również do produkcji czerwonych krwinek, wpływa korzystnie na metabolizm cholesterolu i usuwanie szkodliwych substancji z wątroby. Pomaga zwalczać wirusy i bakterie.
  • Potas, podobnie jak sód, należy do grupy elektrolitów, a ich odpowiedni poziom utrzymuje prawidłową pracę mięśni, przesyłanie bodźców do układu nerwowego i prawidłową pracę serca.
  • Wapń zapewnia nam mocne i zdrowe kości czy zęby, a także dba o prawidłową krzepliwość krwi. Ponadto poprawia sen i nastrój. Zaletą wapnia jest również pomoc w gojeniu się ran.
  • Fosfor pomaga utrzymać równowagę kwasowo-zasadową w organizmie.

W tych produktach znajdziesz wymienione składniki:

  • dynia – wit. A, C, E, potas, błonnik,
  • cukinia – wit. A, C, K, B1, potas, żelazo, magnez,
  • bakłażan – wit. C, B, magnez, wapń, potas, błonnik
  • burak – błonnik, żelazo,
  • słodka czerwona papryka – wit. C, K, B1, B2,
  • pigwa – wit. C, A, B, E, potas, żelazo, wapń, magnez,
  • żurawina – wit. C, B, fosfor, wapń, potas, magnez, żelazo,
  • dzika róża – wit. A, C, B,
  • śliwa – wit. C, B2, B6, błonnik, żelazo, wapń, magnez.

Zrób to sam, czyli przepisy na jesienne przetwory

Konfitura z owoców dzikiej róży

Składniki:
1 kg owoców dzikiej róży,
500 g cukru.

Przygotowanie:
Dojrzałe owoce oczyścić z pozostałości kwiatów i szypułek. Każdy z owoców przekroić na pół i usunąć pestki. Owoce umyć w zimnej wodzie i osuszyć. Przełożyć do garnka, zalewając odrobiną wody. Wstawić garnek na ogień i gotować około 50 minut, aż owoce będą miękkie. Następnie przetrzeć je przez sito. Do musu dodać cukier. Gotować do momentu rozpuszczenia się cukru. Gorący dżem przełożyć do suchych, wyparzonych słoików i szczelnie zakręcić. Odstawić do góry dnem do momentu wystygnięcia. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Papryka w zalewie miodowej

Składniki:
1 kg czerwonej papryki,
2–2,5 szklanki wody,
0,5 szklanki cukru,
4 łyżki miodu,
1 łyżka soli,
1 łyżka oleju.

Przygotowanie:
Paprykę umyć, obrać ze skóry, oczyścić z pestek i dowolnie pokroić, ułożyć w słoikach, dołożyć ziarenka pieprzu, estragon i ziele angielskie. Składniki zalewy zagotować i zalać nimi paprykę. Całość gotować (wekować) 10–15 minut
w zależności od wielkości słoika.

Dżem z żurawiny

Składniki:
1 kg żurawiny,
800 g cukru.

Przygotowanie:
Owoce żurawiny dwukrotnie przepłukać i odsączyć na sicie. Włożyć do garnka, zasypać cukrem i podgrzewać na małym ogniu, aż puszczą sok, a następnie rozgnieść. Gotować na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż owoce będą szkliste. Można dosłodzić do smaku. Wyłożyć trochę dżemu na spodeczek, jeśli krzepnie, to znaczy, że jest gotowy. Słoiki i zakrętki wyparzyć. Nakładać do nich dżem. Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą do trzech czwartych ich wysokości. Gotować przez 15 minut, po czym wyjąć ostrożnie z garnka (najlepiej drewnianymi szczypcami), postawić na czystej ściereczce i pozostawić do ostygnięcia.

Kompot ze śliwek węgierek

Składniki:
1 kg śliwek węgierek,
2 szklanki cukru,
2,5 l wody.

Przygotowanie:
Śliwki węgierki umyć i nałożyć do słoików. Zalać śliwki wodą aż do wierzchu słoika. Włożyć do garnka, zalać do wysokości trzech czwartych słoików. Gotować 40 minut na małym ogniu, a po tym czasie zostawić na godzinę w garnku. Po upływie godziny można delektować się gotowym napojem.

Nasza porada

Stomiku, pamiętaj, niektóre z warzyw i owoców dostępnych jesienią zawierają jadalne pestki (np. dynia) czy ziarenkowaty miąższ (np. żurawina), co nie jest dobrze akceptowane przez wrażliwe jelita. Racjonalnie włączaj je do diety, a w razie potrzeby zamieniaj na te, które mają miąższ o gładkiej konsystencji.

Więcej porad na pyszne przepisy dla Stomików znajdziecie Państwo w sekcji Poradniki Stomika. Zapraszamy.

Przeczytaj także...

Comments are closed.